Ο Tom Waits για τον Charles Bukowski

Κάθε φορά που τον ρωτούσαν, ο Tom Waits ανέφερε συχνά τον Τσαρλς Μπουκόφσκι σαν μια από τις μεγαλύτερες επιρροές του. Δεν ήταν μόνο αυτά που έγραφε ο Χανκ αλλά και η μελωδικότητα των στίχων του όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Waits. Το τραγούδι του Franks Wild Years που υπήρχε μέσα στο άλμπουμ του Swordfishtrombones (1983) ήταν εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Μπουκόφσκι, ενώ στην συλλογή του Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards (2006) ας πούμε ότι μελοποίησε το Nirvana. Ο Tom Waits πήρε βαθιές ανάσες, έβαλε ένα μουσικό αΰπνωτο παιχνίδι να τον ακομπανιάρει και μια ιστορία πέθανε πίσω απ’ τους λόφους στον ήχο μια μηχανής, στον ήχο απ’ τα λάστιχο, στον ήχο απ’ το χιόνι! Τώρα για το κόλλημα που είχαν οι δυο τους με τις σερβιτόρες στους στίχους τους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναλύσουμε σε ένα μελλοντικό κείμενο. Εδώ παρουσιάζουμε τι φορές όπου ο Tom Waits ανέφερε τον Μπουκόφσκι ως επιρροή του μέσα από συνεντεύξεις που έδωσε σε όλα αυτά τα χρόνια.

Tom Waits: «Την πρώτη φορά που άκουσα μελοποιημένη ποίηση και πραγματικά εντυπωσιάστηκα ήταν με ένα άλμπουμ που ονομαζόταν Kerouac/Allen - Steve Allen & Jack Kerouac κι εκείνος μιλούσε καθώς ο Steven Αllen έπαιζε κάποια πράγματα και αυτός απλά μιλούσε πάνω σε αυτά και ήταν στην πραγματικότητα πολύ καλό το αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: «Διάβασες πολύ Κέρουακ, έτσι δεν είναι;»
Tom Waits: «Κοίτα, διάβασα ολόκληρη την δουλειά του, στην πραγματικότητα, ανακάλυψα κάποια άρθρα του μέσα σε κάποια περιοδικά, κάποια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδικά όπως τα Rogue και Cad. Συνήθιζε να δημοσιεύει κάποιες ιστορίες εκεί μέσα και υπήρχαν και κάποια άρθρα γι’ αυτόν. Αλλά διάβασα τα πάντα από αυτόν, ότι μπορούσε να πέσει στο χέρι μου.»
Δημοσιογράφος: «Κάποιοι άλλοι συγγραφείς;»
Tom Waits: «Ναι, φυσικά, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είναι ίσως ένας από τους πιο έντονους και πιο σημαντικούς συγγραφείς του μοντέρνου μυθιστορήματος, ποίησης και πρόζας στην παρούσα σύγχρονη λογοτεχνία. Θα έλεγα πως είναι στην πρώτη γραμμή των βιβλίων μου, απλά με ανεβάζει, διαβάζω συνέχεια Τσαρλς Μπουκόφσκι.»

(Μέσα από το Source: Folkscene 1974, with Howard and Roz Larman (KPFK-FM 90.7) πηγή: audio tape. Date: Los Angeles/ USA. July 23, 1974)

Tom Waits: «Μουσικά είμαι επηρεασμένος από τους Mose Allison, Thelonious Monk, Randy Newman, George Gershwin, Irving Berlin, Ray Charles, Stephen Foster, Frank Sinatra… οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, Jack Kerouac, Charles Bukowski, Michael C. Ford. Robert Webb, Gregory Corso, Lawrence Ferlinghetti, Larry McMurtry, Harper Lee, Sam Jones, Eugene O'Neill, John Reechy και άλλοι

(Μέσα από το The Heart Of Saturday Night Press Release. October, 1974)


Tom Waits: «Λοιπόν, ναι, ήμουν πάντα αναγνώστης. Αυτό, μάλλον, με κάνει κάπως διαφορετικό. Αγαπάω τη δουλειά του Nelson Algren και την δουλειά του Τσαρλς Μπουκόφσκι, του ποιητή. Έχει αυτό το καινούργιο μυθιστόρημα που έχει κυκλοφορήσει αυτό τον καιρό, το Ο Άνθρωπος για όλες τις Δουλειές, και είναι καταπληκτικό. Μιλάει για όλες αυτές τις άθλιες δουλειές που έκανε για να γίνει ποιητής. Κάτσε να σκεφτώ, α, ναι μ’ αρέσει και ο Johnny Rechy, τα βιβλία του City of Night και Numbers and The Fourth Angel. Ο Rechy γράφει κι ένα σενάριο που είναι βασισμένο στο City of Night, και ίσως να εμπλακώ γράφοντας την μουσική. Είναι άλλος ένα από αυτούς που αδίκως δεν έχει εκτιμηθεί η δουλειά του.»

(Μέσα από την συνέντευξή του με τίτλο Play it again Tom και από το New Times magazine, δημοσιευμένη στις 11 Ιουνίου του 1976)


Δημοσιογράφος: «Πες μου κάποια πράγματα που διαβάζεις; Ποιες λογοτεχνικές επιρροές έχουν ασκήσει επιρροή στο στυλ σου;»
Tom Waits: «Ναι, εντάξει, διαβάζω, όχι παθιασμένα ή και τίποτα. Μ’ αρέσουν οι John D. McDonald, Damon Runyon, Carson McCullers, μ’ αρέσει ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο Hubert Selby, Jr., ο John Rechy…»
Δημοσιογράφος: «Όλη η συμμορία του Grove Press
Tom Waits: «Ναι, μ’ αρέσουν όλοι αυτοί οι τύποι. Μ’ αρέσει ο Gregory Corso και ο Ed Sanders και ο Allen Ginsberg και ο Jack Kerouac, και κάποια του Larry McMurtry
Δημοσιογράφος: «Ο Richard Brautigan;»
Tom Waits: «Όχι, όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω…»

(Μέσα από το "Down Beat" magazine, στις 17 Ιουνίου του 1976 και την συνέντευξή του με τίτλο, «Bitin' the green shiboda with Tom Waits»)


Ο Tom Waits για το τραγούδι του Frank's Wild Years: «Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είχε μια ιστορία που ουσιαστικά έλεγε, πως είναι τα μικρά πράγματα που οδηγούν τους άντρες στην τρέλα. Όχι τα μεγάλα πράγματα. Δεν είναι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Είναι το κομμένο κορδόνι του παπουτσιού σου όταν έχεις ξεμείνει από χρόνο, αυτό είναι που κάνει τους άντρες να χάσουν εντελώς τα μυαλά τους. Οπότε το τραγούδι είναι κάπως μέσα σε αυτό το πνεύμα. Έχει και μια γεύση από λίγο Ken Nordine… όλοι πάνω κάτω έχουμε κάτι από τον Frank μέσα μας…»

(Μέσα από το promo άλμπουμ του «Swordfishtrombones» το 1983, όπου έλεγε και την ιστορία πίσω από κάθε τραγούδι)


Tom Waits: «Πιστεύω πως ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς ποιητές.»

(Μέσα από μια ραδιοφωνική του συνέντευξη το 1988 στον KCRW-FM)


Τζιμ Τζάρμους: «Ποιοι συγγραφείς σου αρέσουν;»
Tom Waits: «Φυσικά, ο Μπουκόφσκι, η νέα του συλλογή είναι τρομερή, το Last Night of the Earth poems. Έχει ένα ποίημα που λέγεται You Know and I Know and Thee Know και υπάρχουν κάποια πολύ όμορφα πράγματα εκεί μέσα, πολύ ώριμα (και με) ένα τέλος για την θλίψη του κόσμου. Μ’ αρέσει και ο Cormac McCarthy. Έχει ένα καινούργιο μυθιστόρημα που λέγεται All the Pretty Horses

(Μέσα από μια συνέντευξη – κουβέντα που είχανε κάνει με τον Τζιμ Τζάρμους για λογαριασμό του περιοδικού Straight No Chaser τον Οκτώβρη του 1993)

Frank’s Wild Years

Nirvana


Tom Waits reads “The Laughing Heart” by Charles Bukowski