In the Drink

Το 1994, ο νεαρός σκηνοθέτης Richard Sears - έχοντας μόλις αποφοιτήσει από την σχολή του - θα δοκιμάσει τις κινηματογραφικές του δυνατότητες φτιάχνοντας μια μικρού μήκους ταινία που πατάει πάνω σε ένα διήγημα του Μπουκόφσκι με τίτλο An Evil Town όπου είχαμε μεταφράσει και παρουσιάσει εδώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα γράψει και θα σκηνοθετήσει άλλη μια μπουκοφσκική ιστορία μικρού μήκους, το Laughing Out Loud, ενώ το 2003 και πάλι στην μικρού μήκους του, Taco Bender όπου υπογράφει το σενάριο, θα αποκρύψει ότι η ιστορία που σκηνοθετεί είναι στην ουσία το διήγημα του Μπουκόφσκι, The Devil was hot που υπήρχε μέσα στην συλλογή South of no North και κυκλοφόρησε το 1973 από τον Black Sparrow του Τζων Μάρτιν. Στα ελληνικά η ιστορία έχει μεταφραστεί από την Έφη Φρυδά, με τίτλο Ο διάβολος ήταν θερμός και υπάρχει μέσα στις Ιστορίες μιας Θαμμένης Ζωής, (εκδόσεις Οδυσσέας).
Όπως και να ‘χει, ο Sears θα συγκεντρώσει αυτές τις τρεις ιστορίες - συν μια ακόμα – και θα τις παρουσιάσει στην πρώτη μεγάλη μήκους του, το In the Drink το 2010, όπου προβάλουμε σήμερα στο ιστολόγιο.
Σε ένα μπαρ - από εκείνα που όταν κλείνει η πόρτα πίσω σου τα πάντα είναι νύχτα, ακόμα κι αν έξω ο ήλιος χτυπάει κόκκινα -, ο μπάρμαν και ο αιώνιος θαμώνας που δεν αποχωρίζεται ποτέ το σκαμπό του, τα λένε. Η πόρτα ανοίγει κι ένας νεαρός τους χαλάει την ησυχία. Ο ίδιος θέλει απλά να πιει την μπύρα του. Από εκεί και πέρα ξεδιπλώνονται οι ιστορίες που λέγαμε παραπάνω με τον νεαρό να μην μπορεί να χωνέψει ποιες έχουν συμβεί στα αλήθεια και ποιες όχι, καθώς ένας μεξικανός στην τέταρτη και τελευταία περιπέτεια, έρχεται να βάλει το κερασάκι στη τούρτα.
Ο Sears έχει καταφέρει να πετύχει την ατμόσφαιρα των ιστοριών και αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι η επιλογή των ηθοποιών. Όλοι και όλες, φάτσες που βγαίνουν κατευθείαν μέσα από τις εξιστορήσεις του Μπουκόφσκι.

Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο youtube, δυστυχώς χωρίς υπότιτλους, αλλά αυτό δεν είναι κανένα πρόβλημα για εκείνους που ξέρουν αρκετά καλά αγγλικά.